FREQUENCY OF STRESS ULCERS AND THEIR DEPENDENCE ON THE ACIDITY OF GASTRIC CONTENTS IN THE PERIOPERATIVE PERIOD IN CHILDREN - Iskra, lu.A.; Bilyaev, A. V. (The Ukrainian Scientific Medical Youth Journal, 2017)
Оперативне втручання є сильним стресом, що створює передумови як для загострення хронічних запальних процесів слизової оболонки шлунку та дванадцятипалої кишки, так і розвитку виразок/ерозій у раніше умовно-здорових осіб - так званих “стресчндукованих змін”. В статті представлені історичні переумови вивчення проблеми. Також наведено дані про частоту виникнення стресчндукованих змін слизової оболонки верхнього відділу шлунково-кишкового трактуяк в пацієнтів, що перебувають у відділенні реанімації та інтенсивної терапії за умов наявностікритичного стану, так і в осіб, котрі проходять етапи постопераційного періоду реабілітації, згідно результатів найбільших світових ран- домізованих досліджень. Широко висвітлено ланки патогенезу - акцент на ролі механізмів гіпоперфузїї внутрішніх тканин та стану кислотності шлункового соку, як першопричинних факторів виникнення стрес-індукованих змін на слизовій оболонці шлунку. Наведено найінформативніші методи обстеження на предмет виявлення ерозивно-виразкових змін слизової оболонки травного тракту. Також приведено результати досліджень різних методів профілактики та лікуваннязмін слизової оболонки верхніх відділів шлунково-кишкового тракту.Проблема стрес-індукованих ерозивно-виразкових змін слизовоїоболонки шлунку та дванадцятипалої кишки для дитячої хірургії тривалий час не була першорядною. Однак з розвитком оперативної техніки лікування, появою нових методів, що дозволяють розширити обсяг оперативного втручання, актуальність останньої стала рости. Крім того, окрему роль слід віднести розвитку ринкових відносин і формування сучасної системи фінансування лікувально-діагностичного процесу